Gepubliceerd op: 03-02-2020

360 graden feedback geven en ontvangen

SBO Van Heuven Goedhart is een school voor speciaal basisonderwijs in IJsselmonde, Rotterdam. Een kleine school met veel persoonlijke aandacht voor de leerlingen. Directeur Saskia Spierings: “Het is een school waar we als team bewust bezig zijn met onderwijsvernieuwingen die passen bij de populatie en waar ontwikkeling centraal staat”. Die ontwikkeling vindt het team niet alleen belangrijk voor de leerlingen, maar zeker ook voor zichzelf. Vandaar dat wij als Het Onderwijsbureau BV hier de training ‘360 graden feedback geven en ontvangen’ mochten verzorgen. Een training die zich richt op versterken van de professionele communicatie binnen een team.

“Het team heeft zich echt open durven stellen voor de training en dat is een mooi compliment aan de trainers van Het Onderwijsbureau BV!”

Een afwisselende training in prettig tempo

De training werd gestart met het inventariseren van de behoefte en leervragen van de teamleden. Wat is nou eigenlijk feedback en waarom vinden we dit waardevol om in te zetten?  Positieve feedback motiveert en ondersteunt. Negatieve feedback is corrigerend en vaak moeilijk om te geven én te krijgen. Feedback versterkt, je kunt er niet alleen persoonlijk van groeien. Het verbetert ook de relatie, de communicatie en de samenwerking binnen een team. Na het bespreken van de benodigde theorie, hebben de teamleden zelf geoefend op basis van de dagelijkse praktijk met eigen casuïstiek. Een intensieve middag waar veel werd gedeeld en geleerd.

Na dit eerste deel van de training spraken wij directeur Saskia Spierings over hoe het team de middag heeft ervaren.

Saskia: “Het team was enorm enthousiast. Zij hebben de training als heel zinvol ervaren en vonden het geheel afwisselend en in een prima tempo. Ze kijken uit naar de volgende bijeenkomst!”

Vlak voor de kerstvakantie zat het team van SBO Van Heuven Goedhart weer klaar om het tweede deel van onze training te volgen. Snotterend en met een hoofd vol to do’s voor de laatste dagen voor de vakantie, gaven zij toch nog de volle 100% om hun professionele communicatie te kunnen versterken met elkaar. In dit deel van de training lag de focus op het versterken en borgen van het feedback geven en het feedback ontvangen. Vooral dat laatste werd door het team nog wel eens lastig gevonden. Niet alleen als de feedback wat aan de negatieve kant was, maar juist ook als deze positief is! Een interessante middag volgde, waarin wij zagen, dat de teamleden zich echt openstelden en zich het feedback geven en ontvangen steeds meer eigen maakten.

Een goede basis voor 360 graden feedback geven en ontvangen

Saskia: “Er is met de training een goede basis gelegd voor de professionele communicatie. Ik zie dat collega’s het feedback geven en de stappen die hierbij horen, proberen toe te passen in de praktijk. We zullen dit met zijn allen moeten blijven oefenen, het is nog steeds niet makkelijk maar we groeien met elkaar”.

Zelf probeert Saskia als directeur ook het goede voorbeeld te geven als het gaat om feedback geven. “In teamvergaderingen geef ik nu ook feedback volgens de geleerde stappen en ik krijg hier mooie reacties op terug. Dit levert mij op dat er een stuk minder weerstand is en leerkrachten elkaars professionele houding stimuleren. Teamleden nemen verantwoordelijkheid en geven bij een klacht aan de collega terug dat deze de persoon over wie het gaat, feedback moet geven. De gehele cultuur verandert zo. Daarnaast levert het ook direct iets op voor de kinderen. De leerkrachten geven veel bewuster en inhoudelijker feedback op het leerproces. Een mooie bijkomstigheid!”

Feedback geven training

Het Onderwijsbureau BV begeleidt teams tijdens deze korte, krachtige training om te groeien naar een teamcultuur, waarin het geven en ontvangen van feedback niet langer meer spannend is. Op een persoonlijke en effectieve manier ga je aan de slag met het geven en ontvangen van feedback. De training stelt teams in staat om te groeien van een vermijdingscultuur naar een positieve, lerende cultuur, waarin leren van en met elkaar centraal staat. Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om de professionele cultuur in jouw school te versterken? Het Onderwijsbureau BV verzorgt diverse advies- en trainingstrajecten, om het onderwijs in Nederland en op jouw school te versterken.

Contact

Neem gerust contact met ons op: 033 – 888 7 888 | info@hetonderwijsbureau.nl