Gepubliceerd op: 24-11-2020

Vorig jaar lanceerden we een spannend initiatief: het verlagen en openbaar maken van onze interim bureaumarge (16 euro per gewerkt uur). Dit leverde een stroom aan positieve reacties op. Eind 2019 kregen we meer interim vragen dan ooit tevoren. Het verhaal van 2020 is bekend: corona kwam, zag en overwon. De situatie nu? Tientallen interimmers zonder opdracht en scholen die kiezen voor een interne oplossing. Voor ons als bureau een halvering van het aantal interimvragen ten opzichte van vorig jaar in deze periode. Even slikken maar: goed voor het onderwijs en uiteindelijk ook voor ons als bureau, dat geloven we echt!

In de afgelopen twee jaar zagen we een zorgelijke tendens in de markt. Heel veel directeuren in het onderwijs leken interimmer te willen worden. Tegen tarieven tot ver boven de € 100,- per uur. Met bureaus, die als paddenstoelen uit de grond schoten om een graantje mee te pikken. Het gevolg?

  • Honderden scholen zonder vaste directeur;
  • Continuïteit op de scholen die daardoor in het gedrang komt;
  • Ongelukkige interimmers die hun opdracht niet goed invullen (het blijft een vak apart!);
  • Forse investeringen die uiteindelijk niet ten goede komen aan het onderwijs en de leerlingen.

Wat gebeurde er in de markt in 2020?

Corona heeft verandering gebracht. Met een overheid die miljarden moet investeren in andere sectoren is het de vraag of de financiële mogelijkheden voor het onderwijs gelijk blijven. Besturen en scholen zijn terecht voorzichtiger geworden in hun uitgaven. Misschien was deze tijd ook wel een wake up call. Inventief werken zit ‘m niet alleen in het snel aanbieden van digitaal onderwijs maar ook in het slim organiseren van personeel en creatief denken in oplossingen. Veel interimmers, die zich net hadden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel vragen nu weer naar vaste posities.

Waarom geloven wij dat dit goed is voor de scholen en uiteindelijk ook voor ons?

Omdat interim management een noodoplossing is en moet blijven. Aanwezig als het moet, afwezig als het weer kan. Omdat veel directeuren weer gaan doen waar ze echt plezier uit halen. Dat is namelijk het bouwen aan mooie scholen op de lange termijn. De tarieven zijn weer aan het normaliseren. Omdat nieuwe bureaus, die beloftes niet waarmaken ook net zo snel weer verdwijnen nu de opbrengsten tegenvallen. Wij zelf zijn trouwens als bureau ook weer op scherp in het waarmaken van onze missie: het stimuleren van ontwikkeling van binnenuit zodat het onderwijs elke dag mooier wordt!

Maximum uurtarieven voor directeuren en bestuurders

Vorig jaar kwamen we vanuit Het Onderwijsbureau BV met drie beloften:

  1. altijd passende kandidaten door ons jarenlang zorgvuldig uitgebouwde netwerk;
  2. werken vanuit een duidelijke opdrachtomschrijving;
  3. een transparante bureaumarge: 16 euro per gewerkt uur.

Daar komt nu een belofte bij: het totale interim tarief per uur (inclusief onze marge) komt voor een po directeur niet meer uit boven de € 105,- ex btw. Voor een rector/bestuurder geldt een maximum uurtarief van € 125,- ex btw.

Op die manier willen wij ons best doen om het onderwijs beter te maken. Niet door interim professionals onder druk te zetten, wel door eerlijk in gesprek te gaan. Wederom spannend, dit proces. Wat zijn jouw gedachten hierbij? Kunnen wij als bureau nog meer doen? We horen graag van je!

 

Henk Boersema
Directeur Het Onderwijsbureau BV

PS Waarom die 16 euro bureaumarge?

We willen alle interim professionals leren kennen, voordat we met ze in zee gaan. Dit zijn op jaarbasis honderden gesprekken. We kiezen bewust voor een centrale locatie in het land, zodat we goed bereikbaar zijn voor ons netwerk. We trekken referenties na. We zorgen dat de administratie zorgvuldig wordt afgehandeld. Gedurende de opdracht zijn we betrokken om te sparren en coachen. We formuleren een duidelijke opdrachtomschrijving, in samenspraak met de opdrachtgever. We plannen tussen- en eindevaluaties. Zo streven we naar kwaliteit in onze dienstverlening!