Gepubliceerd op: 19-06-2020

"Had ik dit boek maar eerder in handen gekregen!" Dat was één van mijn eerste gedachten na het lezen van het boek ‘De Vijf Frustraties van Teamwork’. Ik kreeg het aan het eind van de eerste dag van de leergang ‘Leidinggeven aan Inspirerend Onderwijs’.

Hoe positioneer je jezelf in een team en wat doe je met weerstand? Iedere directeur komt deze vragen tegen, want iedere directeur werkt met een team. Soms gaat het van een leien dakje en behaal je snel de beoogde resultaten, maar vaak gaat het niet als verwacht. Ook ik ervaar deze dingen, in mijn werk als adviseur maar zeker als interim-directeur. Vaak liggen er vraagstukken rondom samenwerking en teamcultuur. Doelen worden regelmatig niet gehaald, wat leidt tot frustraties en spanningen in het team. Als gevolg worden de doelen bijgesteld en structuren veranderd, maar krijgt de cultuur minder aandacht. Lencioni legt in dit boek de vinger op de zere plek. Als ik dit boek eerder had gelezen, had ik zijn model goed kunnen inzetten, in plaats van dikke boeken vol managementtheorie door te spitten.

Je leest het boek namelijk makkelijk en snel. Dat zijn trouwens twee woorden die ook toegepast kunnen worden in het werken met teams: het model is makkelijk uit te leggen aan je team en snel toe te passen in de dagelijkse praktijk. Lencioni neemt de lezer mee in zijn theorie door middel van een verhaal. Dat maakt het ontzettend praktisch. Als leidinggevende herken je dan ook gauw je eigen team hierin. Door steeds de link te leggen met de piramide van Lencioni, wordt een relatie gelegd tussen de noodzaak van onderling vertrouwen en de gevolgen hiervan voor de resultaten van het team.

Een mooi model én een mooie link met onze werkwijze. Als adviseurs van Het Onderwijsbureau BV werken wij ook vanuit de Why, How en What om van binnenuit de organisatie te versterken. Of het nou gaat om het stimuleren van een gezonde en professionele feedbackcultuur of het ondersteunen van directeuren bij het schrijven van schoolplannen, de piramide van Lencioni geeft ons duidelijke handvatten. Elke nieuwe collega binnen ons bureau zal dit boek in zijn inwerkprogramma aangeboden krijgen!