Gepubliceerd op: 02-07-2019

Er valt een stilte terwijl wij elkaar als adviseurs aankijken. Gaan we dit echt doen? Gaan we onze interim tarieven structureel verlagen en openbaar maken? Je voelt aan alles dat dit spannend is. Wat als de vraag uitblijft? Drie weken later hakken we de knoop door: vanaf nu hanteren we een vaste bureaumarge van 16 euro per gewerkt interim uur en iedereen mag het weten.

Interim bemiddeling heeft vanaf de start van ons bureau deel uitgemaakt van onze dienstverlening. We probeerden deze dienst kwalitatief, met aandacht voor de mens en via de juiste processtappen vorm te geven. Met succes, vorig jaar werkten er 50 interim professionals via ons bureau. Op eenzelfde manier als bij een aantal andere goede bureaus.

Dan komt het moment dat je bedenkt: waarom eigenlijk op deze manier? Welke betekenis voegen we toe? Wat zien we gebeuren in de markt?

Huidige marktsituatie: kort door de bocht, flinke marges
De vraag naar interim professionals is enorm. Bureaus spelen daar handig op in en schieten als paddenstoelen uit de grond. Flinke marges zijn eerder regel dan uitzondering. Onderwijsorganisaties zien door de bomen het bos niet meer en benaderen zoveel mogelijk partijen, in de hoop om de beste kandidaat tegen bodemtarief te vinden.

Vervolgens ontstaat er een concurrentieslag; bureaus bellen gejaagd rond, schuiven zo snel mogelijk cv’s door (zonder kandidaten te ontmoeten!) en stemmen nauwelijks gericht de vraag af. Meegezogen door de markt gingen wij soms ook te kort door de bocht. Maar: zo willen wij niet meer werken!

Waarom niet?

Omdat het desastreus kan zijn voor de invulling van de opdracht en dus voor het onderwijs.

Onze bureaumarge is vanaf nu 16 euro per uur
Genoeg is genoeg, wij hanteerden altijd een bureaumarge van 20% of 20 euro per uur. Marktconform maar, volgens ons, te hoog voor het werk dat er tegenover staat. Daarom verlagen we onze interim marge structureel naar 16 euro per uur. Dit bedrag komt bovenop het bedrag dat de freelancer zelf rekent. Daarvoor in ruil vragen we jou als opdrachtgever drie dagen exclusief de tijd om passende kandidaten te vinden.

Waarom kiezen jullie niet voor een nog lagere marge?
Omdat dit ten koste gaat van onze dienstverlening. We willen alle interim professionals ontmoeten en leren kennen voordat we met ze in zee gaan. Dit zijn op jaarbasis meer dan 250 gesprekken. We kiezen bewust voor een centrale locatie in het land, zodat we goed bereikbaar zijn voor ons netwerk. We trekken referenties na. We zorgen dat de administratie zorgvuldig wordt afgehandeld.

Gedurende de opdracht zijn we betrokken om te sparren en coachen. We formuleren een duidelijke opdrachtomschrijving, in samenspraak met de opdrachtgever. We plannen tussen- en eindgesprekken. We bieden interimmers de gelegenheid om zich te ontwikkelen en collega’s te ontmoeten.

Wij geloven dat deze werkzaamheden kwaliteit uitwerken, en de marge van 16 euro rechtvaardigen. Heb jij een andere mening? We zijn benieuwd en gaan graag het gesprek met je aan!

Onze beloftes

  1. passende kandidaten door ons jarenlang zorgvuldig uitgebouwde netwerk;
  2. werken vanuit een duidelijke opdrachtomschrijving;
  3. scherpe en transparante tarieven.

Spannend, dit proces. Daarom zijn we benieuwd naar jouw gedachten. Probeer jij ons uit? We horen graag van je!

Hartelijke groeten,

Henk Boersema, directeur Het Onderwijsbureau BV