Interimmer in beeld: Wim van het Goor
De interimmers van Het Onderwijsbureau BV brengen niet alleen expertise en ervaring, maar dragen ook onze kernwaarden uit: Open en Echt, Dichtbij en Deskundig & Gedreven. Wim van het Goor is één van onze interimmers die dit iedere dag in praktijk brengt op de scholen waar hij actief is. In deze blog spreken we met hem, aan de hand van onze kernwaarden. Wim deelt zijn ervaringen over een recente opdracht, over de uitdagingen die hij tegenkwam en de impact die hij heeft gemaakt. Een inspirerend inkijkje achter de schermen in het betekenisvolle werk dat onze interimmers dagelijks verrichten!
Aanleiding
Wim vertelt ons over een specifieke opdracht die hij heeft gedaan als interimmer op een school waarbij de inspectie de school had bezocht en de kwaliteit van het onderwijs had beoordeeld als onvoldoende. Zowel in het onderwijsproces als in de kwaliteitszorg werden er tekortkomingen geconstateerd. Wim: ‘Eigenlijk was de school aan het begin van het nieuwe schooljaar al duidelijk op de goede weg naar kwalitatief goed onderwijs. Die verbetering was direct na het inspectiebezoek, onder leiding van de startende directeur, al ingezet. Met name op pedagogisch gebied waren er al mooie stappen gezet’. Helaas viel de directeur uit en heeft Wim het stokje overgenomen.
Open, echt en dichtbij
Wim is de opdracht gestart met het creëren van een stevig fundament voor het klimaat en de cultuur op de school. Wim: ‘Ik vind het als leidinggevende belangrijk om vertrouwen te wekken en vertrouwen te geven. Ik geloof in de leerkrachten en ik benoem het goede. Graag wil ik faciliteren en waar nodig corrigeren. Een cultuur creëren van het waarderen van feedback. Dit is namelijk een gratis advies tot kwaliteitsverbetering. Niet bang zijn voor klachten en kritieken, maar die omarmen om beter te worden. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’.
Deskundig
Wim: ‘De kwaliteit van ons onderwijs staat of valt voor een groot deel met de kwaliteit van de instructie. We hebben EDI ingezet, met ondersteuning van GWGB+, als instrumentarium waar dat nodig en opportuun werd geacht. We hebben ons steeds afgevraagd waarom we nu en in deze situatie deze techniek willen inzetten. Ook EDI past tenslotte niet altijd en overal! Door goed voorbereide lessen te geven kwam de rust in de school terug. We reflecteerden regelmatig op ons handelen. Door de rust die in de school terugkwam en de hoge kwaliteit van de instructies kwamen ook de resultaten terug. De leerkracht deed en doet ertoe!’
Gedreven
Wim vertelt dat hij als leidinggevende altijd geloof en vertrouwen wil uitstralen. Wim: “Als we het goede doen en daarover is consensus, dan kan het niet anders of de resultaten zullen een stijgende lijn laten zien. Daar is geduld voor nodig, we kunnen het gras (de resultaten) niet laten groeien door er aan te trekken. Wat we wel kunnen doen is water, warmte en voedingsstoffen (=goed pedagogisch-didactisch handelen) geven.” Een prachtige metafoor voor kwalitatief goed onderwijs dat aansluit bij de onderwijsbehoeften van de kinderen.
Resultaat
Er is hard gewerkt. Gelukkig heeft de inspectie dit ook gezien, tijdens het herstelbezoek. Zowel het zicht op ontwikkeling, begeleiding en het pedagogisch-didactisch handelen zijn duidelijk verbeterd, net als de betreffende onderdelen van de kwaliteitszorg. Alle leerlingen zijn weer in beeld en de school zorgt voor extra ondersteuning wanneer dat nodig is. Er is rust en structuur in de groepen en de uitleg is duidelijk. Daarbij worden de gemaakte schoolafspraken, vastgelegd in kwaliteitskaarten, teruggezien. Leerlingen geven aan met plezier naar school te gaan en voelen zich veilig. Ook ouders zijn actief betrokken en worden geïnformeerd over de ontwikkelingen die de school doormaakt. Zij geven aan dat ze tevreden zijn over de school.
Een prachtige afsluiting van een interim opdracht met blijvende impact en waardevolle resultaten voor de school!
Gerelateerd nieuws


