Gepubliceerd op: 04-12-2023

Papendrecht, Gorinchem, Ede, Amersfoort. In de afgelopen 20 jaar heb ik deze woon- en werkplaatsen bereikt met de fiets, auto, scooter, trein en zelfs met de benenwagen. Aan verschillende vervoersmiddelen geen gebrek dus! Nu ik als adviseur door het hele land werk, tikken de autokilometers lekker door en de fileminuten soms ook. File! Wie heeft er geen hekel aan? Zonde van je tijd, toch?

 

Nou, nee! Files zijn prima! Files zijn heerlijk! Ik ben dol op files! Files hebben een functie. Voor mij persoonlijk en ook voor elke schoolorganisatie. De letterlijke drukte om je heen wordt tot stilstand gebracht. Of het nu gevraagd of ongevraagd is, even langzaam rijden of stilstaan is niet voor niks.

 

Met regelmaat komen wij op scholen die even in de file staan. Er komen boeiende vraagstukken op tafel waarvoor het zelf prettig kan zijn om even te 'genieten' van het langzaam rijdende en stilstaand verkeer; een bestuurswissel, een nieuw schoolplan, een fusie. Geen enkele schoolorganisatie kan jaar in jaar uit lekker blijven doortuffen met 120 km per jaar. Want juist in de langzamere fase tussen A en B wil Het Onderwijsbureau een meerwaarde brengt binnen scholen en besturen. Samen in de file staan en van binnenuit kijken wat er nodig is om verder te komen. Even vertragen of daarna weer te kunnen versnellen. Stilstand brengt helderheid en helderheid geeft inzichten. Met die inzichten op zak is het een stuk lekkerder uit de file rijden.

 

Lees hier een ander door Alexander geschreven blog: Een bevlogen keeper (hetonderwijsbureau.nl)