Gepubliceerd op: 25-11-2020

Kansen voor startende schooldirecteur

Je bent een jonge onderwijsprofessional van 32 jaar met ambitie. Je hebt net de schoolleidersopleiding afgerond. Vervolgens zoek je een school, waar je de kans krijgt om met je energie, enthousiasme en jeukende handen aan de slag te gaan. Er schijnt een groot tekort aan schooldirecteuren te zijn! Bij elke procedure krijg je echter te horen “we hebben gekozen voor een kandidaat met meer ervaring”.

Hoe zit dat nu eigenlijk? Zijn er überhaupt scholen die zitten te wachten op jong talent?

Het antwoord op die vraag: ja, die zijn er! In het afgelopen jaar hebben wij zeven mannen en vrouwen van onder de 35 geplaatst op hun eerste baan als schooldirecteur. De gemene delers? Ze hebben een frisse energie gepaard met gretigheid om te leren. Ze zijn authentiek en hebben een vrij stevige persoonlijkheid. De uitdaging voor jou als je voldoet aan deze kenmerken? Eigenlijk alleen nog maar het vinden van de juiste school op het juiste moment!

4 belangrijke tips voor de startende schooldirecteur

1. Geloof in jezelf als schoolleider

Natuurlijk moet je nog veel leren en is zo’n gesprek met een commissie spannend. Maar: presenteer jezelf vanuit geloof in eigen kunnen. Dus niet als de schooldirecteur, die je ooit wilt worden, maar als de leider die je nu al bent. Het gaat om de rol van eindverantwoordelijke op de school en je wilt dat leerkrachten, ouders en bestuur de school aan je toevertrouwen, ondanks je jonge leeftijd.

2. Ga goed voorbereid het gesprek in

Veel sollicitatiecommissies stellen vragen volgens de STARR-methode, dus denk van tevoren na over voorbeelden. Er is eigenlijk geen vraag die je van tevoren niet kunt bedenken en uitschrijven. Wees ook realistisch over ontwikkelpunten en wat je wilt leren: dat geeft meer vertrouwen dan gelikte antwoorden vol gebakken lucht.

3. Solliciteer realistisch en bewust

Op een school met 500 leerlingen en het predicaat ‘zwak’ start zelden een jonge, onervaren directeur. Choose your battles: ga op onderzoek uit en solliciteer op die scholen waar je ook echt een kans maakt. Bijvoorbeeld een school met 100 tot 200 leerlingen, waar veel zaken al goed draaien.

4. De aanhouder wint

Ja, je krijgt waarschijnlijk eerst drie of vier keer te horen dat iemand anders meer ervaring heeft. Vaak zijn er 20-30 sollicitanten en slechts één iemand kan directeur worden. Leer van elke ervaring, blijf bewust solliciteren en geef de moed niet op!

MAAR

Wees ook eerlijk tegen jezelf. Frustratie is zonde van je tijd. Vraag na elke sollicitatie heel gericht om feedback. Onderzoek je eigen drijfveren: waarom wil je eigenlijk die leidinggevende baan? “Gebrek aan ervaring” kan ook een makkelijk argument zijn om iemand af te wijzen, daar zit soms meer achter. Als je keer op keer te horen krijg dat men twijfelt aan je leidinggevende capaciteiten, is het misschien wel tijd voor een andere mooie uitdaging die nog beter bij je past!

Contact

Net afgestudeerd als schoolleider en op zoek naar die ene school waar je kunt starten als directeur? Houd onze vacaturepagina in de gaten. En: schrijf je bij ons in, zodat we je kunnen bereiken als er een passende plek voorbijkomt.