Werving & selectiebureaus zijn volledig overbodig!
'Werving & selectiebureaus zijn volledig overbodig. Ze verdienen veel te veel geld met handelingen die een organisatie zelf ook kan uitvoeren. De rol van bemiddelaar is niet meer van deze tijd, met alle mogelijkheden die het internet biedt om geschikte kandidaten te benaderen. En heb ik als bestuurder eindelijk een topper binnengehaald, hengelen bureaus hem of haar ook zo weer weg als ik niet uitkijk. Ze zijn dus niet alleen overbodig maar benadelen ons ook nog. Werving & selectie is vooral: makkelijk schuiven met cv’s tegen veel te hoog tarieven'.
Nadat ik dit betoog onlangs aanhoorde en ook enkele reacties van gelijke strekking las besloot ik bij mezelf en collega-adviseurs te rade te gaan. Hebben ze gelijk? Zijn wij helemaal verkeerd bezig? We gingen op onderzoek uit. Wat bleek? Bijna alle genoemde stellingen bleken te kloppen!
- ‘Werving & selectiebureaus zijn volledig overbodig. Ze verdienen veel te veel geld met handelingen die een organisatie zelf ook kan uitvoeren’.
Externe werving kost inderdaad veel geld. De meeste bureaus hanteren een fee van 20% van het eerste bruto jaarsalaris, als een voorgedragen kandidaat daadwerkelijk wordt aangesteld (no cure, no pay). Wij zitten zelf ruim onder dat percentage maar het blijft absoluut veel geld. Daar staat wel tegenover: een interim oplossing kost per maand minimaal hetzelfde bedrag en je betaalt alleen bij het gewenste resultaat. En: het aanstellen van een kandidaat die niet voldoet kost op de lange termijn niet alleen veel geld maar heeft ook gevolgen voor alle kinderen en medewerkers van jouw school.
‘Geen hogere wiskunde’
Dan het tweede deel van de stelling: wederom 100% waar, werven kan je zelf ook, wat wij doen is geen hogere wiskunde. Veel van onze diensten kunnen intern worden opgepakt. Maar: we stoppen gemiddeld wel zo’n 60-80 uur in een werving: een gedragen en scherp profiel opstellen, actieve search en zorgvuldige begeleiding van het selectieproces in meerdere rondes.
Vaak met succes, heel soms (in 5% van de gevallen) zonder resultaat. Daarnaast besteden we honderden uren per maand aan het uitbouwen van ons netwerk. Door vallen en opstaan in al die procedures kennen we inmiddels een heel aantal handige tips & tricks die we graag met je delen. Als jij de tijd hebt, beschikt over een groot netwerk en de best practices al kent: doe het zelf! Dan zijn wij als bureau inderdaad overbodig.
- ‘De rol van bemiddelaar is niet meer van deze tijd, met alle mogelijkheden die het internet biedt om geschikte kandidaten te benaderen’.
Daar zit zeker wat in, tenminste: als je die mogelijkheden kent en de tools onder de knie hebt. Een te dure advertentie in de krant plaatsen kan iedereen, en er komen ook reacties op. Maar: het gericht benaderen van de gewenste doelgroep, bijvoorbeeld via social media campagnes (afgelopen jaar kwam 35% van de aangestelde kandidaten zo met ons in contact!) vraagt specifieke kennis. Heb jij die zelf? Sla je slag en bespaar!
- ‘Heb ik als bestuurder eindelijk een topper binnengehaald, hengelen bureaus hem of haar ook zo weer weg als ik niet uitkijk. Ze zijn dus niet alleen overbodig maar benadelen ons ook nog’.
Als we dat doen hebben we in ieder geval oog voor de juiste kandidaten 😉 Maar: op de lange termijn levert het ons niets op. Oude klanten voelen zich in de maling genomen. Nieuwe klanten hebben helemaal geen behoefte aan onenigheid met collega besturen en het binnenhalen van job-hoppers. Daar beginnen we dus niet aan!
Wel hebben we doorlopend contact met veel professionals binnen het onderwijs en denken we mee in kansen en ambities. Liggen die binnen de huidige rol? Top! Is een directeur na een mooie periode toe aan iets nieuws? Dan bieden wij perspectief, maar laten we de keuze aan de kandidaat. Precies zoals jij dat zelf ook wilt, in het kader van goed werkgeverschap. Toch?
‘Hier krijg ik een kick van’
Stof tot nadenken dus: er zijn kansen om zelf aan de slag te gaan, er zijn ook volop mogelijkheden als jouw focus ligt op andere zaken. In het afgelopen jaar heb ik als adviseur meer dan 20 schoolbesturen mogen begeleiden in het vinden van een nieuwe bestuurder, directeur of intern begeleider. Wat gaf mij de grootste kick? Het helpen van scholen die al jaren stuurloos leken. Waar het team murw gebeukt was. Waar tienduizenden euro’s waren uitgegeven aan mislukte wervingsprocedures.
En waar nu, onder leiding van een goede directeur, tekenen van herstel zichtbaar worden. Waar teams gaan floreren. Waar kinderen het onderwijs krijgen dat ze verdienen. Op zo’n moment slagen wij als bureau in onze missie: organisaties versterken van binnenuit!
Matthijs Hemink, adviseur bij Het Onderwijsbureau BV
Mail of bel (06-40138451) hem met je vragen en opmerkingen!
Gerelateerd nieuws


