Gepubliceerd op: 07-09-2020

Onderzoek: geslacht, leeftijd, ervaring en opleidingsniveau van geplaatste directeuren

'Spoiler: het percentage mannen is groter dan je denkt!'

Natuurlijk weet ik dat de onderwijswereld voornamelijk uit vrouwen bestaat. In het team, waar ik werkte, mochten we van geluk spreken, dat we wel vier mannen op onze school hadden rondlopen. Maar hoe zit dat als het gaat om de functie van directeur? Wat voor mensen zijn dat eigenlijk, de directeuren die wij plaatsen? Hoeveel procent van die directeuren is inderdaad vrouw? En wat is hun achtergrond en leeftijd? Ben jij net zo nieuwsgierig als ik? Hieronder onze cijfers en feiten op een rijtje!

Dit onderzoek is gedaan over 60 directeuren die wij in de afgelopen tijd hebben geplaatst. Het gaat hier alleen om de functie van directeur, niet die van directeur-bestuurder, bestuurder, leden van de raad van toezicht en/of andere functies waar wij voor bemiddelen.

Leeftijd
Als het gaat om leeftijd zien we dat de 46% van onze geplaatste directeuren ouder is dan vijftig jaar. Het afgelopen schooljaar hebben we enkele directeuren onder de dertig geplaatst, de helft van de directeuren is tussen de 30 en 50 jaar op het moment dat wij ze geplaatst hebben. De oudste kandidaat die we geplaatst hebben is 60 jaar en de jongste kandidaat 28 jaar. We zijn enorm trots op het feit dat we jong talent ook een kans kunnen bieden samen met onze opdrachtgever!

Achtergrond
Alle geplaatste directeuren zijn HBO of hoger opgeleid. Bijna alle directeuren hebben naast hun Pabo-diploma, ook de schoolleidersopleiding gedaan of hebben de wens dit binnenkort te gaan doen.

Leidinggevende ervaring            
Als bestuur en school ben je natuurlijk altijd op zoek naar het schaap met de vijf poten. Die ideale kandidaat die zowel empathisch als daadkrachtig is, kan coachen en kan sturen tegelijk en het liefst al heel veel ervaring heeft met alles wat er bij zijn of haar taak komt kijken. Tijdens onze wervingen zijn wij hier altijd heel open in: het schaap met de vijf poten gaan we niet vinden, maar onze schapen komen over het algemeen wel redelijk in de buurt! Zoals in onderstaand figuur te zien is, heeft het grootste gedeelte van de directeuren die wij plaatsen al een tijd leidinggevende taken uitgevoerd in het onderwijs. Gemiddeld gaat het hier om zo’n elf jaar.

 

Geslacht
Maar hoe zit het nou met die man/vrouwverdeling? Dat is natuurlijk de reden geweest dat je dit artikel hebt aangeklikt. De uitslag verrast! Die balans is eigenlijk heel netjes. De afgelopen tijd hebben wij iets meer vrouwen dan mannen geplaatst als directeur in het primair onderwijs, maar het scheelt niet veel!

Conclusie
Wat voor mensen zijn dat nou, die directeuren die wij plaatsen?
Komt ie: zowel mannen als vrouwen van gemiddeld 48 jaar, die HBO- of hoger opgeleid zijn, met elf jaar leidinggevende ervaring in het onderwijs.

Wil je meer informatie over hoe wij wervingen begeleiden en hoe wij hierin jouw school of bestuur kunnen ontzorgen?
Slim werven via Het Onderwijsbureau BV betekent:

  • no cure no pay;
  • lagere bemiddelingskosten dan bij andere wervingsbureaus;
  • een slagingspercentage van +90%.

Klik hier voor meer informatie en neem vooral contact met ons op!