Gepubliceerd op: 20-02-2020

Het voelt alsof het gisteren was dat Henk mij de hand schudde en me verwelkomde als junior adviseur bij Het Onderwijsbureau BV. Toch zijn er al zo’n drie maanden voorbij, waarin ik in sneltreinvaart ben meegenomen in de werkwijze en werkzaamheden van mijn nieuwe werkplek.

Natuurlijk was het in het begin enorm wennen. Wanneer er allemaal bestaande workflows en afspraken zijn, moet je daar met een assertieve en nieuwsgierige houding maar achter zien te komen. Maar het viel me gelukkig direct op dat Het Onderwijsbureau BV gekenmerkt wordt door een heel open cultuur: collega’s zijn enthousiast en behulpzaam. Er was altijd wel tijd te maken voor mijn vragen, ook al kwam ik juist in een vrij drukke periode binnen.

Na zo’n twee weken mocht ik mee naar iets wat ik nog niet eerder had meegemaakt: met alle collega’s een paar dagen weg. Zo is mijn onboarding proces nog eens extra versneld, want daar evalueerden we de doelen van het afgelopen jaar, gaven we feedback aan elkaar en werd het nieuwe jaarthema geïntroduceerd. Zo werd ik nog eens extra ondergedompeld in de organisatie.

Sindsdien heb ik ook ontdekt dat de adviseurs van Het Onderwijsbureau BV betrokken zijn bij alles wat er gebeurt. Of het nu gaat om het begeleiden van een interim-directeur die met een ingewikkelde casus te maken heeft of een bestuurder die advies nodig heeft over het benoemen van één van de kandidaten die zijn voorgesteld in een selectieprocedure. Vanaf het begin heb ik gezien en ervaren dat wat we zeggen, we ook echt willen doen, namelijk het onderwijs van binnenuit versterken.

Bij deze organisatie is er aandacht voor ontwikkeling en groei, merk ik. Ook intern is er focus voor versterken en verbeteren. Elke maandag staan we gezamenlijk voor een groot whiteboard en bespreken en noteren we hoe iedereen in zijn vel zit, vieren we de successen van de afgelopen week en evalueren we hoe het behalen van onze jaar- en kwartaaldoelen verloopt. Zo is er aandacht voor elkaar en houden we de neuzen dezelfde kant op.

Wat ik me wel al de hele tijd afvraag, is hoe de collega’s al die ballen in de lucht kunnen houden. Met verschillende wervingstrajecten op je bordje en daarnaast nog diverse andere verantwoordelijkheden en projecten, lijkt het me lastig het overzicht te bewaren. En toch zie ik telkens dat het ze lukt, want we vieren vrijwel wekelijks dat er goede kandidaten geplaatst konden worden bij onze opdrachtgevers of dat we bijvoorbeeld mooie feedback hebben gekregen over een training die we mochten verzorgen. Misschien is dat wel het beeld dat ik tot nu toe heb gekregen van werken bij Het Onderwijsbureau BV: jongleren. Gelukkig krijg ik nu als junior ruim de tijd om “jong te leren”.

We zijn nog op zoek naar nieuwe collega adviseur werving en selectie. Ik kan je vertellen dat je in een leuk team terecht komt en aan de slag kunt in een mooie omgeving, om zo waarde toe te voegen aan het onderwijs. Want dat is het, de juiste mensen op de juiste plek krijgen, en die mensen in hun kracht zetten, zodat ze kunnen gaan floreren.