Gepubliceerd op: 17-01-2020

Starten met het verbeteren van didactisch handelen

‘Het potentieel is tot volle bloei gekomen!’

Het Sterrenlicht, onderdeel van schoolvereniging Florion, is een basisschool in ’t Harde. Het is een school waar hard wordt gewerkt, maar omdat de resultaten op de grens van voldoende balanceerden en het team graag vernieuwend onderwijs wil geven, vroeg schoolleider Annet Klip om ondersteuning van Het Onderwijsbureau BV.

Plan van aanpak

Peter Antes, ervaren schoolleider, auditor en senior adviseur bij Het Onderwijsbureau BV, ging in gesprek met Annet. Gezamenlijk maakten zij een plan van aanpak: een traject waarbij in eerste instantie de focus lag op 'het versterken van het didactisch handelen’ en in latere fase op het ontwikkelen van vernieuwend thematisch onderwijs. Een uitdagend traject, aangezien het team aan de slag wilde met thematisch onderwijs en de ontwikkeling van didactisch handelen minder urgent achtte.

Urgentiebesef bij didactisch handelen

Er werd daarom gestart met het creëren van een gezamenlijk urgentiebesef rondom didactisch handelen, de basis die eerst nodig was voordat er geëxperimenteerd kon worden met het thematisch onderwijs. Alle groepen werden bezocht en op teamniveau werden de krachten en uitdagingen benoemd. Het leergierige team kwam al snel in een positieve flow terecht tijdens de trainingsmomenten en gezamenlijke voorbereidingen van lessen. Tijdens het traject werden de leerkrachten diverse malen bezocht, kregen ze individuele feedback en werden er adaptieve trainingen verzorgd op basis van deze lesbezoeken. Afgelopen maand was de afsluitende trainingsdag:

Sterke verbetering

‘Samen vierden we de enorme ontwikkeling, die we als team (en individueel) hebben doorgemaakt. We hebben ons didactisch handelen sterk verbeterd, hebben ontdekt welke kwaliteiten we in huis hebben en weten die bij elkaar te vinden. Het potentieel is tot volle bloei gekomen!’ Inmiddels is het team van Het Sterrenlicht onder begeleiding van Peter vol vertrouwen gestart met het tweede deel van dit traject: het ontwikkelen van vernieuwend thematisch onderwijs.

Mogelijkheden

Ben je schoolleider en loop je tegen vergelijkbare uitdagingen aan? Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om het didactisch handelen in jouw school te versterken? Het Onderwijsbureau BV verzorgt diverse advies- en trainingstrajecten, om het onderwijs in Nederland en op jouw school te versterken. Kijk op www.hetonderwijsbureau.nl/advies of neem contact op met Peter Antes om de mogelijkheden te bespreken.

Contact

06-54341098 | peter.antes@hetonderwijsbureau.nl