Gepubliceerd op: 01-04-2020

Gelach, voetstappen in de gang, telefoons die continu overgaan: tot een paar weken geleden was ons kantoor een bruisende ontmoetingsplek, met een komen en gaan van adviseurs, sollicitanten en klanten. Nu is het doodstil op kantoor en werken we vanuit huis, gewapend met Microsoft Teams en een agenda vol digitale afspraken.

Een uitdagende tijd om met elkaar te zoeken naar passende alternatieven. Schoolbezoeken, teambesprekingen, trainingen, sollicitatiegesprekken: alles gaat anders. Onze procedures worden volledig online gevoerd. Even aanpassen, maar: goed werkbaar!

Ook voor opdrachtgevers is het natuurlijk wennen. Je zoekt een nieuwe leidinggevende en nu moet je de verschillende kandidaten ‘op beeld’ beoordelen. Een bestuurder gaf vorige week aan: ‘het is niet ideaal maar gezien de omstandigheden een prima manier om toch een goede indruk te krijgen. Je moet roeien met de riemen die je hebt!’. Uitstellen van je procedure is natuurlijk ook mogelijk maar bedenk je wel: als het weer kan, gaat iedereen tegelijk op zoek!

Digitaal solliciteren tips

En als kandidaat, hoe doe je dat eigenlijk, digitaal solliciteren? Bereid je met deze tips voor en je zult zien dat online solliciteren best meevalt!

  • Bereid je net zo voor als bij een “live” sollicitatiegesprek. Lees je goed in, bereid vragen voor en denk na over hoe je jezelf wilt presenteren.
  • Let op je houding en gezichtsuitdrukking. Wees je er van bewust dat bij videobellen anderen jou continu kunnen zien, ook wanneer je niet aan het woord bent.
  • Doe geen andere dingen tijdens een online vergadering. Een vuistregel is: doe niets wat je in een normale meeting ook niet zou doen.
  • Denk na over je voorkomen en kies je kleding en de (bij voorkeur neutrale) achtergrond bewust uit.
  • Voorkom ruis, rondzingen en vervelende echo’s door alleen je microfoon aan te zetten als je daadwerkelijk iets wilt vragen/zeggen. Zet ook de meldingsgeluiden van je pc uit.
  • Zorg dat je alleen bent in een gesloten ruimte, zonder achtergrondgeluid en met voldoende belichting.

Klik hier voor een overzicht van onze huidige vacatures.

Meer weten over werven onder begeleiding van Het Onderwijsbureau BV?