Gepubliceerd op: 10-01-2020

Feedback is een cadeau, ik krijg altijd jeuk als ik het hoor. Mijn laatste drie cadeaus waren een fles whisky, een sporthorloge en een abstracte tekening van mijn tweejarige dochter. Hoort feedback in dat rijtje thuis?

Uit mijn laatste feedbackrapport het volgende ‘cadeau’:

Je bent niet altijd goed te peilen, dat maakt me soms onzeker over mijn werk.

Confronterend. En waardevol, omdat het iets laat zien waar ik zelf weinig zicht op heb. Cadeaus neem ik meestal met plezier in ontvangst, bij deze feedback moest ik vooral even slikken. Feedback als cadeau: wat mij betreft een mierzoete, holle frase.

Wat is feedback wél? Er zijn inmiddels zoveel definities dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Eentje die simpel is en sense maakt:

Een reactie op gedrag of uitspraken van de ander.

Dat biedt duidelijkheid: feedback krijg je vanaf je allereerste jaren. Door feedback leer je dat het niet handig is om een knikker in je neus te steken. Door feedback leer je waar je goed in bent. Feedback maakt je volwassen, stimuleert groei en zorgt ervoor dat je niet verandert in een zelfvoldane flapuit.

Mits:

  • je openstaat voor de feedback;
  • de ander gelijkwaardig met je communiceert;
  • gedrag, gevoel en/of gevolg concreet benoemd worden.

Anders kan feedback meer kapot maken dan je lief is.

Juist dat is het verschil met een cadeau. Een cadeau kan overbodig zijn. Niet passend. Veel te groot. Lelijk. Maar éénmaal gegeven gebruik je het, berg je het op of gooi je het weg, en daarmee basta. Feedback werkt door, zet iets in beweging of remt juist af.

Hoe geef je dan waardevolle feedback waar een ander iets aan heeft? Drie praktische tips:

  • Luister eerst goed naar jezelf, interpreteer en weeg de ‘stemmen’ die in je opkomen, voordat je een primaire reactie geeft;
  • Bedenk voor je feedback gaat geven wat het uiteindelijke doel is van jullie gesprek en hoe je daar wilt komen;
  • Houd bij het formuleren een eeuwenoude spreuk in gedachten: ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’.

Daarmee is feedback nog steeds geen vrijblijvend cadeau. Maar: het brengt de ander en jezelf wel in ontwikkeling als het goed is. En ontwikkeling is een levensbehoefte, die niet stopt als we starten met werken.

Aan de slag met het geven én ontvangen van feedback? Kijk eens naar onze feedbacktraining voor teams.