Boekrecensie – “niemand leert je hoe je moet werken”
Een boekrecensie schrijven, een typische taak waar je vaak niet echt aan toe komt in je werk, want druk… Druk zijn, wordt sowieso vaak als reden gegeven om werk te laten liggen, niet te regelen of op te pakken. Oftewel de hoogste tijd om het boek Grip te lezen.
In het boek Grip neemt Rick Pastoor je mee in hoe je houvast kunt krijgen op je agenda, werk en daarmee op je leven. Rick legt feilloos uit hoe iedereen denkt goed te werken en niet iets te kunnen veranderen aan de continue druk. Maar, we blijken teveel te vertrouwen op ons brein, de inkomende mail- en telefoontjes en vragen van anderen. Mede hierdoor komt werk de hele tijd terug in je gedachten of kan een taak je middenin de nacht opschrikken. Pijnlijk herkenbaar en nog pijnlijker zijn de conclusies die Rick trekt, want hoe kom je tot daadwerkelijke ontwikkeling als je niet de baas bent over wat je denkt, doet en ontwikkelt?
Het boek is verdeeld in drie delen. Deel 1 start met: ‘Grip op je week’, de start van het boek nodigde niet uit tot verder lezen, want het begint met het indelen van je agenda. Dit komt rigide en tijdrovend over en is wat staccato beschreven. Dit nodigt niet uit tot het blokken en indelen van de agenda. Het leek op David Allen met zijn boek Getting things done; een boek dat je productiviteit kan verhogen, maar wat vooral bijblijft is dat je alle taken moet printen en in bakjes moet stoppen. Tijdrovend dus, zonder dat het direct iets lijkt op te leveren. Waar David Allen je goed uitlegt dat je brein niet gemaakt is voor het onthouden van werkelijk alles, volgt Rick die lijn. Waar Allen rigide blijft, verandert de toon van Rick halverwege deel 1. Hij geeft verschillende opties om je taken weg te zetten en legt het ‘waarom’ goed uit. Met voorbeelden vanuit zijn eigen werk bij Blendle en leven, wordt het zowaar een menselijk verhaal en lijkt het plannen en anders organiseren voor iedereen haalbaar.
Deel 2 en deel 3 zijn prettiger om te lezen, omdat het duidelijk maakt wat je beweegt, welke doelen je hebt en welke stappen je kunt zetten om die doelen te behalen. Het boek heeft als ondertitel: het geheim van slim werken. Dat leer je zeker in dit boek! Al lijken deel 2 en deel 3 meer te gaan over het geheim van slim leven. Door de tips die Rick geeft, wordt het ook echt boeiend om aan de slag te gaan met je werk en leven.
Deel 3 gaat over het beter maken van jezelf. Hier zijn al bibliotheken vol over geschreven, maar Rick beschrijft het deel over je zelfbeeld herschrijven zo concreet en inzichtelijk dat je er direct mee bezig wilt. Dat is ook direct het lastige van dit boek: het is geen leesboek, maar een doe-boek dat eigenlijk elke werkende Nederlander moet lezen. Deel 2 en deel 3 van Grip nodigen uit om deel 1 te herlezen, dus dat is natuurlijk een volgend doel.
Conclusie: Grip, lees het niet als je het gevoel wilt houden druk te zijn, continu te denken aan al je taken die je nog moet uitvoeren op de korte- en lange termijn én niet van plan bent grotere stappen te zetten in je ontwikkeling. Lees het wel wanneer je slimmer wilt werken en grip wilt hebben op jezelf en je tijd.
ps: geen lezer? Knap dat je bovenstaande bent doorgekomen! Luisteren kan ook: de podcast ‘Hoe krijg je het voor elkaar’ behandelt in vogelvlucht de belangrijke thema’s uit het boek.
https://gripboek.nl/ | https://hoekrijgjehetvoorelkaar.nl/
Marjolein Kouwen – Adviseur Het Onderwijsbureau BV
Gerelateerd nieuws


