Gepubliceerd op: 04-11-2019

Op één van mijn scholen kwam een intern mailtje binnen: ‘’de muizen zijn weer aan het snuffelen.’’ Eten moet achter slot en grendel en gaten en kieren moeten gedicht worden door de conciërge. ‘’Dit vervelende diertje willen wij toch niet tijdens de lessen tegenkomen?’’ was de afsluitende zin. Terwijl ik naar huis reed, dacht ik aan het boekje dat op mijn bureau ligt en regelmatig even wordt doorgelezen. ‘De Snuffelmuis'.

Het boekje ziet eruit als een sprookje. Dat is het zeker niet, wat het wel is: mogelijk het dunste managementboek over veranderingen dat er bestaat. Ik kreeg dit van een collega cadeau bij mijn afscheid. In het kader van creëer je tegenspraak, maakte ik regelmatig een praatje met haar. Dit boek lezend, bleek zij in de organisatie een echte snuffelmuis. Als beginnend directeur vond ik haar in eerste instantie lastig en ontliep ik haar. Maar door de jaren heen ging ik haar steeds meer waarderen en niet meer bestrijden. Ze wilde niet in werkgroepen en van projectplannen en dikke beleidsnotities moest ze niets hebben. Maar dat gaf mij, juist in de beginjaren, veiligheid.

In ‘De Snuffelmuis’ van Harold Janssen vind je een boek waar je als directeur of bestuurder door aan het denken wordt gezet. Geen dikke managementpil over veranderingen, maar een boek waarin in maximaal 1000 woorden (ik heb ze niet nageteld) de vinger op de zere plek wordt gelegd.

Snuffelmuizen zijn vaak ongewenst en worden bestreden. Harold Janssen geeft aan dat de snuffelmuis juist nieuwe wegen zoekt en vindt. In zijn boekje legt hij het verband met grijze muizen die doorgaans op dezelfde manier oplossingen zoeken en gedachten doorpompen. Zijn deze gedachten in de praktijk juist niet die nieuwe wegen van de snuffelmuis?

Snuffelmuizen zijn inventief en zoeken nieuwe wegen. Nieuwe wegen die juist op dit moment zo nodig zijn in het onderwijs. Daarom een mooi boekje voor persoonlijke reflectie. Het zorgt ervoor dat ik ook regelmatig check of ik de snuffelmuis in de scholen waar ik mag werken heb en toelaat. Zie ik de snuffelmuizen tijdens de sessies die ik begeleid en kan ik meer mensen laten groeien in de rol van de snuffelmuis?! Ook voor mij dagelijks een uitdaging!

Zoals Harold Janssen afsluit: “dankzij de snuffelmuis hebben wij toekomst!” Het onderwijs verandert snel, ook wij moeten nieuwe wegen vinden; vind die snuffelmuis in jouw school!