Gepubliceerd op: 06-10-2020

CV Tips

Boekwerken van meer dan 10 pagina’s. Een levensgrote foto van iemands gezicht uitgespreid als watermerk over de hele voorpagina. De opmerking ‘het is genoeg geweest, ik moet van het UWV’. Door de jaren heen hebben we als bureau duizenden cv’s de revue zien passeren; met de meest opmerkelijke, grappige en goedbedoelde toevoegingen. Vanuit die ervaring geven we je graag vijf belangrijke tips mee, waarmee je cv aantrekkelijker wordt voor het verkrijgen van je droombaan in het onderwijs.

Gebruik een professionele en recente foto

Een foto is wat ons betreft altijd een pré. We willen graag weten met wie we te maken hebben, een foto geeft een goede indruk. Maar: zorg wel voor een goede foto! Niet één van tien jaar geleden (waardoor je uitstraalt dat je iets te verbergen hebt) en ook niet die ene met je beste vriendin aan de rand van dat pittoreske dorpje. En als je solliciteert naar de functie van directeur helpt het ook om even een fris overhemd aan te trekken en niet je gerafelde lievelingsshirt van Iron Maiden. Maak een afspraak met een professionele fotograaf, het kost je drie tientjes en een half uurtje, maar gaat gegarandeerd helpen!

Kies voor een fatsoenlijk lettertype en een overzichtelijke lay-out

Het gebruik van zes verschillende kleuren, een sierlijk lettertype waarmee je ook een liefdesbrief zou schrijven: niet doen! Zeker in het onderwijs geldt vaak het credo: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Arial, Times New Roman en Verdana worden steevast genoemd door werkgevers als meest prettige lettertypes. Als je er toch wilt uitspringen op dit gebied: laat dan een digitaal portfolio maken als toevoeging op je cv of stuur je cv naar een professionele vormgever.

Blijf kort en bondig

Gun werkgevers een prettige leeservaring door je cv op één of maximaal twee pagina’s weer te geven. Vaak komen er 30-40 sollicitaties binnen, dan helpt het niet om 10 pagina’s door te moeten worstelen. Geef wel alle relevante rollen en opleidingen weer, maar: houd het overzichtelijk. Wellicht vraagt een bestuurdersbaan of interim-rol om wat meer toelichting op taken en verantwoordelijkheden. Maar dan nog: less is more!

Noem relevante ervaring eerst

Werkgevers en recruiters lezen je cv niet zin voor zin: ze scannen. Als het eerste kopje onder werkervaring dan bestaat uit: ‘Assistent afwashulp bij restaurant De Olijke Lekkerbek’ geeft dat een matige eerste indruk. Toch kiest een flink percentage sollicitanten ervoor om werkervaring van oud naar nieuw weer te geven. Niet doen! En laat die bijbanen weg, tenzij ze zeer relevant zijn voor de nieuwe functie.

Vermijd blabla

Als jij een baan zoekt als directeur gaan we ervan uit dat je proactief, zelfstandig, verbindend en recht door zee bent. Het heeft niet zoveel zin om dat uitgebreid in een profiel te vermelden, dat doet iedereen immers. Natuurlijk zijn die competenties belangrijk maar dat kan een werkgever niet toetsen vanaf een cv, daar is in ieder geval een gesprek voor nodig. Je kan die eigenschappen beter bewaren voor een brief, met concrete voorbeelden erbij.

Veel succes met solliciteren!

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en loop je vast met bovenstaande stappen? We zien je vraag (inclusief CV) graag per mail tegemoet!